Ingefær - et universalmiddel

Ingefær er en af verdens mest anvendte krydderier og samtidig en alsidig planteplante. I asiatisk medicin er den blevet anvendt i årtusinder, især mod ubehag i maven, såsom syre-reflux, forstoppelse og kvalme, men også for forkølelse, migræne og ledsmerter. Ikke mindst i indisk, ayurvedisk medicin har det været noget af et universalmiddel. Ingefær blev bragt til Europa allerede i oldtiden. I det 9. århundrede var det et almindeligt mad krydderi i Centraleuropa og i det 13. århundrede nåede det Skandinavien.

I de seneste årtier er ingefæren begyndt at blive undersøgt videnskabeligt. Der har man set, at det kan have antiinflammatoriske og blodfortyndende egenskaber. Det indeholder stoffer, der synes at have lignende virkninger for acetylsalicylsyre, den smertestillende medicin i smertestillende midler, der er magnecyl.

Disse egenskaber har skabt håb om nødhjælp i blandt andet fælles problemer som slidgigt og reumatisme, som er blevet et populært anvendelsesområde. Ingefær bruges også mod forskellige typer kvalme, hovedsageligt til motionssygdom og graviditet. Et andet anvendelsesområde er bedre fordøjelse, for milde gastrointestinale lidelser og vejrspænding. Effekten på kvalme er bedst dokumenteret videnskabeligt, mens brugen til led og mave hovedsageligt er baseret på god erfaringer.

Mange egenskaber

Ingefær har også nogle andre egenskaber, der kan være til nytte og glæde. Det udvider de overfladiske blodkar og øger udskillelsen af sved, så kroppen afkøles bedre - noget, der kan have bidraget til, at ingefær er et populært krydderi i tropiske områder.

Samtidig føler vi os lidt varme, når vi spiser ingefær. Det kan være tegn på øget metabolisme, som i så fald kunne lette vægttab. Nogle rotteundersøgelser viser, at lidt større mængder ingefær kan nedsætte kropsvægten.

Ingefær bruges også som huskure for forkølelse, fx som te. Som mange andre varme krydderier stimulerer det spytsekretion, som kan undertrykke hoste og irritation i halsen.

En mulig fremtidig anvendelse er mod type 2 diabetes. Ginger kan forbedre blodsukkerkontrol og insulinfølsomhed, hvilket viser en nylig undersøgelse af ti undersøgelser. Således kan ingefær være værdifuld som et supplement til anden behandling, forskernes konklusion er. Undersøgelserne så også et bestemt vægttab, men det var ikke statistisk pålideligt og kunne derfor skyldes tilfældigheder.

Planten

Ingefær er en af verdens mest anvendte krydderier. Tørret ingefær har dobbelt så stærk smag som frisk. Det er en tropisk plante med grønne lilla blomster og en duftende rod. Det er almindeligt anvendt som krydderi i mad og drikke samt i kropsplejeprodukter og kosttilskud.

Forskningen

Mest bevist er at ingefær kan afhjælpe kvalme under graviditet og kemoterapi for kræft som supplement til andre behandlinger.

I tilfælde af køresyge peger forskningen på forskellige retninger, men nogle studier viser en bedre virkning end placebo og ligeså godt som konventionelt sygdomsmedicin.

Effekten ved ledbesvær betragtes ikke tilstrækkeligt godt dokumenteret for at ingefær kan anbefales. Et par studier tyder på smertelindring ved gigt, men effekten er beskeden. Man kan dog forvente lidt lindring fra muskelsmerter i forbindelse med motion, ifølge nogle studier.

Tænk over dette

Brug af ingefær som krydderi betragtes som sikkert. Som kosttilskud  kan få et par mavesmerter. Risikoen for dette kan reduceres, hvis du tager kosttilskud i forbindelse med et måltid.

Ingefær kan have blodfortyndende virkninger. Derfor bør det undgås af dem, der spiser blodfortyndende lægemidler. Måske ingefær også kan øge produktionen af galde, hvilket kan være negativt for personer med gallesten.