0

Inulin

Inulin og oligofructose, også kaldet sød inulin, er begge vandopløselige kostfiber-typer. Denne form for fiber passerer stort set gennem tyndtarmen uden at blive nedbrudt og nærer også de gode lacto- og bifidobakterier i tyktarmen.

Inulin er et s.k fruktan, hvilketindebærer at den består af kæder af fructosemolekyler. I tyktarmen omdannes inulin af den intestinale mikroflora ved fermentering til kortkædede organiske fedtsyrer (SCFA), herunder butyrat og propionat. Disse er de primære energiproducerende og beskyttende stoffer i tarmslimhinden og synes at være i stand til at få kroppen til at producere flere af de appetitstimulerende hormoner, der regulerer følelsen af mæthed.

Inulin er tilgængelig i naturlig form, men også som et fremstillet produkt. Blandt de fremstillede former kan nævnes:

Højtpræsterende inulin (HP) - en form for inulin, der er skabt ved at fjerne kortere molekyler.

Fructooligosaccharider (FOS) - korte inulinmolekyler fra glucose og fructose.

Oligofructose - fremstilles ved at fjerne lange molekyler fra inulin.

Native cikorie - ekstraheret af cikorierod.

Præbiotisk fiber, der kan forårsage gasser

Den præbiotiske fiberinulin er relativt lav i kalorieindhold med 1,5 kalorier pr. Gram. Det findes i løg (2-6%), porrer (3-10%), hvidløg (9-16%) og artiskok (ca. 25%) og i mange andre fødevarer.

Inulin er velkendt for dets præbiotiske egenskaber og dets gavnlige virkninger på sundheden.

En bivirkning ved indtagelse kan være øget dannelse af luft i maven. Hvor meget luft der dannes, bestemmes ikke kun af hvor meget inulin der forbruges, men også af hvilke intestinale bakterier der er til stede i tyktarmen og i hvilket omfang de opstår. Tarmfloraen er unik for hver enkelt person, og dette giver forskellige mængder gas efter indtagelse af inulin. Ud over gasser kan overdreven indtagelse af inulin føre til oppustethed, diarré og mavesmerter. Personer der lider af IBS, en funktionel lidelse i mave-tarmkanalen, er ofte tilbøjelige til at være intolerante over for kortkædede kulhydrater, herunder inulin.

Der er også en tilstand kaldet fructanintolerance, som indebærer en følsomhed overfor inulin og oligofructose på grund af vanskeligheder med nedbrydningsprocessen. Nogle mennesker mangler fuldstændigt det specifikke enzym, der kræves for at nedbryde disse fibrer og lider derfor af gastrointestinalt ubehag efter at have spist inulinholdige fødevarer.

Langsom introduktion

Inulin anses for at fremme sundhed i mange forskellige tilstande, herunder høje kolesterol- og gastrointestinale problemer. Et stort antal undersøgelser støtter også sin positive effekt i type 2 diabetes.

Iranske forskere har udført et randomiseret placebokontrolleret studie, Health Promot Perspect. Undersøgelsen var designet til at evaluere virkningerne af højtydende inulin på glykæmisk status og lipidprofil hos kvinder med type 2 diabetes. Mange mener, at fødevarer med højt fiberindhold kan forbedre komplikationerne af diabetes og høje lipidniveauer, som ofte rapporteres som en komplikation af sygdommen.

Resultaterne af studierne viste, at inulintilskuddet reducerede kropsvægt og BMI signifikant og gav et fald i fastende blodsukker (8,5% fald), mens langtids blodsukker faldt med 10,5%.

Fedtlagring i leveren, bugspytkirtlen og musklerne kan være forbundet med insulinresistens og øget risiko for diabetes. I dyreforsøg har fermenterbare kulhydrater vist sig at give reduceret appetit og fødeindtagelse og dermed fremme vægttab.

Inulin findes i en lang række undersøgelser og giver mange imponerende fordele. Bemærk dog, at inulin ikke er en løsning for alle. Overfølsomhed er almindelig, men for dem, der er i stand til at nedbryde inulin, kan det, sammen med optimerede ernærings- og aktivitetsniveauer, forhindre og forbedre diabetes.

 

 

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.