0

Metabolt syndrom er et kollektivt navn til en gruppe af symptomer; højt blodtryk, højt blodlipider, abdominal fedme og insulinresistens, som sammen øger risikoen for hjerte-kar-sygdom og diabetes 2.

Incidensen af metabolisk syndrom er 20-70% blandt voksne i udviklingslande. Kost- og livsstilsændringer er de mest effektive behandlinger, og tidligere undersøgelser har vist, at kostfiberindtag reducerer symptomer. En meta-analyse undersøgte dette og konkluderede, at jo højere indtagelsen af kostfiber er, jo lavere er risikoen for metabolisk syndrom.

De, der spiste kostfiber (23-148 gram pr. dag), havde en 22% lavere risiko end dem, der spiste mindst kostfibre (0-8g pr. dag).

De positive virkninger er ifølge forskerne, at kostfiber reducerer risikoen for overvægt, regulerer inflammation, hormoner og optagelse af fedtsyrer og sukkerarter fra tarmene, og at det påvirker mikrobiotika (bakterier i tarmen) og regulering af blodsukkeret.

Som nævnt er mange fibre gavnlige for tarmfloraen og er vigtige for tarmens normale funktion. For dem med en svag mave, fibre A og O.

et er almindeligt at opdele fibre i to forskellige varianter - opløselige fibre og uopløselige fibre.

Forskellen er, at kroppen ikke nedbryder uopløselige fibre i tyndtarmen, der passerer uberørt til tyktarmen. En stor del bliver så afføring, mens resten fungerer som "mad" til tarmbakterierne.

Opløselige fibre, såsom frugt, bær og grøntsager, sammen med vand danner en slags gel, der får maven til at dræbe langsomt, hvilket øger følelsen af mæthed og gør det muligt for blodsukkeret at stige til den rette sats. De kan også påvirke kolesterolniveauet. Selvopløselige fibre, som findes i fiberrige flager / müsli og fuldkornsprodukter, binder til vand og giver vores fjerkræ en blødere konsistens og kan modvirke forstoppelse. Vigtigt at drikke masser af væsker, når du øger dit fiberindtag, ellers kan det føre til mavesmerter eller forstoppelse.

Udskift pasta og brød med fuldkornsorter, da hele korn giver en bedre sundhedsvirkning. Bælgplanter er en anden god kilde til fiber, såsom bønner, kikærter og linser.

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.