0

Derfor vil du spise nødder
Nødder er en af ​​naturens sundeste fødevarer og en håndfuld om dagen kan bidrage med meget værdifuld ernæring. Faktum er at inkludere nødder i kosten kan have store sundhedsmæssige fordele.

Du finder alle vores nødder som vi sælger her.

Ernæringen i nødder
Selvom nødder er rige på kalorier, kommer kalorierne fra sunde kilder.
Ernæringsværdien af ​​nødder varierer naturligvis lidt mellem forskellige sorter, men det er de er generelt rig på protein, fiber, sunde fedtstoffer i form af enumættede og flerumættede fedtsyrer.

Nødder indeholder også generøse mængder vitaminer, mineraler / sporstoffer og antioxidanter. Kulhydratindholdet er meget lavt i de fleste nødder og lidt højere i nogle. For eksempel indeholder paranødder og pekannødder kun 4 gram kulhydrater pr. 100 gram. I pistacienødder er kulhydratindholdet 18 gram og i cashewnødder omkring 27 gram. Kulhydrater fra nødder absorberes langsomt, hvilket forårsager lavt GI, og at blodsukkeret forbliver stabilt.

Nødder indeholder en bred vifte af vitaminer og mineraler såsom vitaminer E, B1, B2, B3, B6, folat, magnesium, zink, kalium, kobber, fosfor, jern og selen. Nogle nødder indeholder en større mængde visse næringsstoffer end andre. For eksempel giver en enkelt paranød mere end 100 procent af den daglige anbefalet indtag (RDI) til selen. Nødder er også rige på fytokemikalier såsom polyfenoler, der fungerer som stærke antioxidanter.

Antinutrienter i nødder
Nødder er ikke kun rige på næringsstoffer, der er gode for os, men indeholder også antinæringsstoffer, såsom lectiner og phytinsyre. Dette er emner, der fungerer som planters beskyttelsestoffer, der beskytter mod bakterier, svampe og skadedyr. De er simpelthen nødvendige for plantens overlevelse. Antinæringsstoffer er ligetil det modsatte af ernæring og hæmmer eller blokerer enzymer, som kan skabe problemer i fordøjelsessystemet.

En måde at eliminere disse antinæringsstoffer i raw nødder er ved iblødsætning. Derefter nar du nødderne til at tro, at det er tid til at begynde at spire. Det starter en aktiveringsproces, som får antinæringsstoffer til at bryde sammen. Ved i blødsætning bliver nødderne både lettere at fordøje for maven og næringsstofferne bliver mere tilgængelig for absorption i kroppen.
For at iblødsætte nødder:
1. Start med at skylle nødderne grundigt.
2. Læg dine nødder i en krukke eller en glasskål og hæld på ved stuetemperaturvarmt vand, så de er helt dækket. Tilsæt ca. 1 spsk. havsalt pr. 1 liter vand.
3. Sørg derefter for at dække skålen / krukken med et køkkenhåndklæde (det skal det ikke være lufttæt).
4. Lad derefter nødderne stå ved stuetemperatur, men ikke i direkte sollys.
5. Når de har stået iblødlagt, skal du hælde dem i en si og skylle dem grundigt under rindende vand.
Hvis du ikke skal spise nødderne med det samme, skal du tørre nødderne, så de ikke mugner. Dette gøres ved at sprede dem på en plade og tørre dem ved 50 grader i ovnen med åben ovnlåge, indtil de er helt tørre. Hvis du har en tørreovn er det er endnu bedre, fordi du lettere kan kontrollere temperaturen og holde varmen under 42 grader for at holde dem som raw food, hvis du ønsker dette.
De tørrede nødder opbevares derefter i en lufttæt glasbeholder i køleskabet, hvor de opbevares sig selv i et par uger. Det går også at fryse nødderne for længere holdbarhed og tage lidt ud til spisning løbende.

Ca. iblødlægningstider:
Mandler 10-12 timer
Hasselnødder 6-7 timmer
Valnødder 4-7 timer
Jordnødder 24 timer
Pekannødder 6 timer
Cashewnødder 2-3 timer
Paranødder 6-8 timer

En håndfuld nødder om dagen
En håndfuld nødder om dagen kan således bidrage med meget værdifuld ernæring.
Den lave GI-værdi holder også blodsukkeret på et stabilt niveau, mens
fedt og protein sørg for, at du bliver mæt i lang tid.
I henhold til nordiske ernæringsanbefalinger 2012 * skal vi inkludere nødder og frø for at få sundere spisevaner og reducere risikoen for kroniske sygdomme.

Referencer:
Nordiske ernæringsanbefalinger 2012:
https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/publikationsdatabas/broschyrer-foldrar/nordiska-naringsrekommendationer-2012-svenska.pdf

Post comments

Leave A Reply

Your email address will not be published.