• Gratis levering over 500 kr
  • Hurtig levering
Danmark

Indkøbskurven

Kurven er tom.

Kakao/chokolades sunde egenskaber

Aztekernes mellemamerikanske oprindelige folk anså kakaobønnen for at være Guds gave til menneskeheden, og gennem tiderne har kakao været en højt værdsat fødevare. Vidste du, at kakao er spækket med næringsstoffer og indeholder stoffer, der øger velvære og gør dig glad?


kakao


Om kakaobønnen

Kakao tilhører malveplantefamilien og stammer fra det tropiske Syd- og Mellemamerika. Carl von Linné gav kakaotræet det videnskabelige navn Theobroma cacao, som groft sagt betyder "gudernes mad" (theos = gud, broma = mad). Ordet kakao kommer fra det aztekiske ord for planten, cacáua. Ordet chokolade er også afledt af aztekernes og mayaernes ord chocolatl. Nu om dage dyrkes kakao i et bælte 10-20 grader nord og syd omkring ækvator i et område, der er blevet kendt som kakaobæltet, som har et perfekt klima og vækstbetingelser for kakaotræet.

Kakaotræer kan blive op til ti meter høje, men på plantagerne holdes de som regel nede i en passende plukkehøjde. Træet får en stor mængde blomster i farver fra hvid, gul eller rosa, der har det særlige ved at vokse direkte på stammen eller tykkere grene. Af alle disse blomster er kun en lille del bestøvet og bliver til frugt.

Fra begyndelsen er kakaofrugten grøn og bliver derefter gul til kobber til orange til rød for til sidst at blive rødbrun. Ydersiden af ​​frugten består af et hårdt skind og inde i det hårde skin er rækker af 30-50 kakaobønner indlejret i en hvid og sød frugtkød. Det tager omkring 6 måneder for en kakaofrugt at modne. Frugterne kan variere i form, størrelse og veje alt fra 200 gram til 1 kilo og er omkring 20-30 cm lange afhængig af art og planteforhold. Kakaoplanten er opdelt i tre botaniske varianter: Criollo, Forastero og Trinitario.

De forskellige kakaobønner

Criollo betragtes som den bedste og mest eksklusive kakaobønne. Den har en mere frugtig, mindre besk og bitter smag end andre kakaosorter. Den er dog meget følsom og svær at dyrke, hvilket betyder, at kun omkring 2 procent af verdens kakaoproduktion kommer fra denne bønne.

Forastero er verdens mest dyrkede kakaobønne og står for omkring 85-90% af verdensproduktionen. Planten er mere modstandsdygtig end Criollo og er dermed lettere at dyrke og giver større høst. Det er en meget mere robust bønne og har ikke samme frugtsmag som Criollo, men er lidt hårdere og beskere i smagen.

Trinitario er en hybrid, en krydsning mellem Criollo og Forastero. Den har en helt speciel karakter, blød og dejlig smag. Krydsningen skete, da Criollo-plantagerne på Trinadad blev ramt af en orkan i det 18. århundrede. Så valgte de at dyrke den mere modstandsdygtige kakaobønne Forastero i stedet for. Planterne blev krydset med hinanden og resultatet blev hybriden Trinitario.

Forskellen mellem raw kakao og forarbejdet kakao

Der er stor forskel på rå kakao (rå kakao) og forarbejdet kakao (raffineret) både hvad angår næringsindhold og kvalitet. Rå kakao er ikke opvarmet over 42 grader, hvilket betyder, at næringen er bevaret. Forarbejdet kakao er blevet varmet op adskillige gange, hvilket har medført, at meget af de værdifulde næringsstoffer er blevet ødelagt. Derudover gennemgår forarbejdet kakao kemiske processer, der fjerner bitterstoffer for at gøre smagen blødere og mindre bitter, men disse bitre stoffer er sunde plantenæringsstoffer. Rå kakao har således en mere bitter smag og skarpere aroma. Hvis du vil drage fordel af alle de sunde ting, som kakao har at byde på, så er dette den raw variant, du ønsker. Det er normalt tydeligt på emballagen, om kakaoen er raw.

Næringsindholdet i rå kakao

Raw kakao betragtes som en rigtig "superfood" og indeholder en masse sunde næringsstoffer og plantestoffer. Du finder generøst med vitaminer, mineraler/sporstoffer, fedtsyrer og aminosyrer. Kakao er også rig på antioxidanter som flavonoider og polyphenoler og har en høj ORAC-værdi på omkring 90.000. Det placerer rå kakao på toplisten over antioxidantrige fødevarer.

Blandt mineralerne finder du zink, fosfor, jern, calcium og især rig er kakao på kalium og magnesium. Det siges ofte, at en stærk trang til chokolade kan være et tegn på magnesiummangel. Rå kakao indeholder også vitaminer som A, C, E, B1, B2, B3, B5 og en lang række aminosyrer, især generøse af alanin, arginin, tyrosin, valin, phenylalanin og tryptofan. Kakao indeholder også en række interessante plantenæringsstoffer.

Derfor bliver du lykkelig af chokolade!

Undersøgelser har vist, at kakao indeholder en række stoffer, som positivt kan påvirke hjernen og humøret (1) (2). Blandt andet aminosyren tryptofan, der øger hjernens produktion af signalstofferne serotonin og dopamin (1).

Aminosyren phenylalanin kan i kroppen omdannes til phenylethylamin, som normalt kaldes "kærlighedshormonet". Phenylethylamin stimulerer nervesystemet og frigiver endorfiner, der øger velvære og lykkefølelsen (1).

Derudover øges frigivelsen af ​​noradrenalin som gør os mere opmærksomme og opmærksomme og dopamin som stimulerer vores belønningssystem, hvilket øger følelsen af ​​velvære. Anandamid er en anden aktiv ingrediens i rå kakao, der bidrager til en beroligende følelse.

Rå kakao er således en fantastisk mad spækket med næringsstoffer og stoffer, der får os til at have det godt. Lidt chokolade eller kakao af god kvalitet kan simpelthen bidrage med meget godt og sætte guldkant på tilværelsen!


Referencer:


  1. The neuroprotective effects of cocoa flavanol and its influence on cognitive performance. 2013 Feb 5. doi: 10.1111/j.1365-2125.2012.04378.x. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3575938/


(2) The Health Benefits of Chocolate for Your Brain May Include Memory & Mood Improvement.https://universityhealthnews.com/daily/memory/2-chocolate-benefits-for-your-brain-improves-memory-and-mood/



Relaterede produkter

Kakaopulver Raw 11% ØKO 800g
-50% OFF
Price reduced from DKK 160,00 to DKK 80,00