Chiafrøet har tusindårige traditioner blandt indianere og dyrkes i store højder i Andesbjergene. Frøene består af gelédannende fibre og binder op til 12 gange deres egen vægt i vand. Chiafrø har en neutral smag og lugt, og er et stabilt, naturligt og miljøvenligt produkt.
Chia som Omega-3 kosttilskud hjælper til med at undgå udfiskning af havet, samtidig med at man undgår de gifte og tungmetaller, som akkumuleres i fisk og fiskeprodukter. Chiafrø har en vigtig fordel i sammenligning med hørfrø og fiskeprodukter, da det kan opbevares i årevis uden at smag, lugt og næringssammensætningen ændres.
Kostfiber & gelering
Chia topper hitlisterne, når det kommer til kostfibre – de indeholder opløselige og uopløselige kostfibre. Blander du en spiseskefuld chiafrø i et glas vand og lader det stå i 30 minutter, dannes der en fast gele. Denne geldannelse skyldes de opløselige kostfibre, der findes i frøene.
Som bindemiddel i stedet for æg
Æg anvendes ofte som bindemiddel i opskrifter. Chiafrøene kan anvendes i stedet for æg for at opnå samme funktion. 1 spsk. malede chiafrø + 3 spsk. vand erstatter 1 æg.