Kakaobønner med skal
Skallen på kakaobønnerne bevarer de mange næringsstoffer som kakaobønnerne indeholder. Det er nemt at tage skallen af kakaobønnerne og anvende dem i smoothies og andre lækkerier. Kakao er kernen af en frugt, som vokser i Amazonas. Den blev bragt til Mellemamerika under eller før olmekernes tid; en mesoamerikansk kultur, der eksisterede før inkaerne. Senere blev kakao anvendt af både mayaindianerne og aztekerne i stedet for penge. I 1753 anså Carl von Linné, at kakao var så vigtig, at han kaldte kakaotræet Theobroma cacao, som bogstaveligt betyder "kakao: gudernes mad".
Lavt koffeinindhold
Generelt indeholder kakaobønner ikke sukker og mellem 12-15% fedt, afhængigt af træets vækst. Vores kakaobønner indeholder ca. 40% fedt, hvilket er lavt i forhold til nødder og frø. Der er intet bevis for, at forbruget af kakaobønner leder til overvægt. Rå kakao indeholder hundredvis af næringsstoffer. Det har et højt indhold af mineraler, antioxidanter, anandamider og sunde fedtsyrer. I modsætning til den generelle opfattelse indeholder kakao meget lidt koffein. Normalt indeholder kakaobønner og kakaonibs kun 0,05% af den koffein, som er i kaffe. I et klinisk studie udført på raske mennesker i 2008, opdagede dr. Gabriel Cousens, at kakao ikke øger blodsukkerniveauet, som andre fødevarer med koffein gør.
Rig på magnesium
Kakao er, sammenlignet med mange andre råvarer, usædvanligt rig på fosfor og magnesium. Det er nok den vigtigste grund til, at kvinder får lyst til chokolade under menstruationen. Magnesium anses for at være vigtig ifbm. hjernens funktion, for et stærkt skelet og overordnet velvære. Det er meget almindeligt, at folk mangler magnesium.
Mange sundhedsfremmende egenskaber
David Wolfe skriver i bogen "Naked chocolate: The Astonishing Truth About The World’s Greatest Food", at "Enhver undersøgelse af chokolade viser den samme konklusion: Der er noget i chokolade, der er rigtig godt for os, og det er den rå kakaobønne, nødden som alt chokolade udvides fra. Kakaobønnen har altid været, og vil altid være, naturens egen vægttabs- og energirige madvare nummer 1. Kakaobønner er nok den mad, der er den bedst bevarede hemmelighed i hele vores historie." Kakao indeholder skønhedsmineralet sulfat, der anses for at give stærke negle, hår og strålende hud . Det anses også for at rense leveren og bugspytkirtlen.
Fordi kakao indeholder monoaminoxidase-enzymreceptorer (MAO'er), kan det nedsætte appetitten. Disse er enzymer, der spiller en vigtig rolle i fordøjelsesprocessen og findes i de fleste nødder og frø. Ved at spise fødevarer, der indeholder sådanne receptorer, kan hjernen øge sekretionen af serotonin og andre neurologiske receptorer. Ifølge dr. Gabriel Cousens virker MAO ombyggende og foryngende. Kakao indeholder også phenethylamin, som er en adrenalinrelateret kemikalie, der produceres i hjernen og udskilles, når vi bliver forelsket. Dette er en af grundene til, at kærlighed og chokolade ofte er forbundet med hinanden. Phenylethylamin øger også fokus og opmærksomhed.
Anandamid er en neurologisk transmitter, der produceres i hjernen og findes i isoleret form i kakao. Anandamid anses for at regulere følelsen af lykke. Kakao indeholder enzymreceptorer, der reducerer kroppens evne til at nedbryde anandamid. Dette betyder, at naturligt anandamid, som er til stede i kroppen, kan bevares i lang tid med andaminet i kakao, og derved give en øget følelse af at have det godt.
Er du allergisk mot kakao?
Nylige undersøgelser viser, at kun 1 ud af 500 mennesker, som tror at de er allergiske overfor kakao, faktisk er. Allergi overfor ren kakao er usædvanlig. Det involverer i stedet for oftest allergi og følsomhed over for mejeriprodukter.