Chiafrø har tusinder af års tradition blandt indianere og dyrkes i højderne i Andesbjergene. Frøene består af gelédannende fibre og binder op til 12 gange deres egen vægt af vand. Chia som kosttilskud af Omega-3 hjælper med at undgå udtømning af havet, samtidig med at man undgår de toksiner og tungmetaller, der ophobes i fisk og fiskeprodukter. Chiafrø har en vigtig fordel sammenlignet med hørfrø og marineprodukter, fordi de kan opbevares i årevis uden at ændre smag, lugt eller næringssammensætning. Chiafrø har en neutral smag og lugt, og er et stabilt, naturligt og miljøvenligt produkt.
Kostfibre og geldannelse
Chia topper listerne, når det kommer til kostfibre – de indeholder opløselige og uopløselige kostfibre. Blander man en spiseskefuld chiafrø i et glas med vand og lader det stå i 30 minutter, dannes en fast gel. Denne geldannelse skyldes de opløselige kostfibre, der findes i frøene.
Som bindemiddel i stedet for æg
Æg bruges normalt i opskrifter som bindemiddel for at få noget til at hænge sammen. Chiafrø kan bruges i stedet for æg til at opfylde samme funktion. 1 spsk knuste chiafrø + 3 spsk vand erstatter så 1 æg.
Anvendelse:
● Drys over salater, for ekstra næring og sprødhed. ● Bruges som æg-erstatning ved bagning. ● Brug knuste chiafrø som dressing i supper og saucer i stedet for stivelse. ● Læg chiafrø i blød natten over for en lækker, tapioka-lignende budding. ● Erstat op til 1/5 af melet, når du bager med knuste chiafrø.