Chiafrøet, det lille supersunde frø, som har en flere tusinde års lang tradition blandt indianerne, og som dyrkes højt oppe i Andesbjergene. Chiafrøene har et højt indhold af omega-3, kostfiber, høj kvalitets protein, vitaminer, mineraler og antioxidanter. De giver et stabilt blodsukkerniveau og binder vand op til 12 gange sin vægt, hvilker hjælper fordøjelsen og forbedrer væskebalancen. Man kan også blande frøene i vand, som danner en gelé, som man indtager 3 spsk./dag.
Det medfører en række af sundhedsfordele at indføre chiafrø i den daglige kost. Det er en tusinde år gammel fødevare med unikke egenskaber pga. næringsindholdet, stabilitet, funktionelle egenskaber og tilskud af kostfibre, antioxidanter, omega-3-fedtsyrer, vandbindende kolloider, vitamin B, mineraler og protein.
Omega-3 & lang holdbarhed
Chia som omega-3 kosttilskud hjælper med til at undgå udfiskning af havet, samtidig med at man undgår de gifte og tungmetaller, som akkumuleres i fisk og fiskeprodukter. Chiafrø har en vigtig fordel i sammenligning med hørfrø og fiskeprodukter, da det kan opbevares i årevis uden at smag, lugt og næringssammensætningen ændres. Chiafrø har en neutral smag og duft, og er et stabilt, naturligt og miljøvenligt produkt.
Kostfiber & gelering
Chia topper topper kostfiberlisterne! De indeholder flere gavnlige opløselige og uopløselige kostfibre end nogen anden fødevare. Hvis man blander en spiseske chiafrø i et glas vand og lader det stå i 30 minutter, så dannes en fast gele. Denne geledannelse sker på baggrund af de opløselige kostfibre, som er i frøene. Samme geledannelse sker i maven, når man spiser chiafrø, og det indebærer, at der dannes en barriere mellem kulhydrater og fordøjelsesenzymerne, der nedbryder disse til sukker. Udover de klare fordele for diabetikere, indebærer denne langsommere nedbrydning af kulhydrater til sukker også øget udholdenhed. Kulhydrater er kroppens brændstof og en stabil metabolisme betyder ligeledes et mere stabilt blodsukkerniveau i blodet over en længere tidsperiode.
God proteinkilde
Chia har mellem 1,5 til 2 gange mere protein end andre frøsorter. Som proteinkilde, absorberes chia let, hvilket betyder at næringsstofferne hurtigt når og absorberes af kroppens celler. Dette er især vigtigt ved hurtig vækst, fx hos børn og teenagere, celleopbygning hos gravide og ammende kvinder, samt ved opbygning af muskelceller hos idrætsfolk og motionister.
Som bindemiddel i stedet for æg
Æg anvendes ofte som bindemiddel i opskrifter. Chiafrøene kan anvendes i stedet for æg for at opnå samme funktion. 1 spsk. malede chiafrø + 3 spsk. vand erstatter 1 æg.