• Gratis levering over 500 kr
  • Hurtig levering
Danmark

Indkøbskurven

Kurven er tom.

Grøn banan - en god kilde til resistent stivelse!

Resistent stivelse er et kulhydrat og kan siges at være en blanding af stivelse og fibre. Vi kan ikke nedbryde resistent stivelse eller optage næringsstoffer fra den, den passerer mave-tarmsystemet og fermenteres stort set i tyktarmen, ligesom opløselige fibre gør. Resistent stivelse består af glukosemolekyler ligesom stivelse. At det er resistent betyder, at vores enzymer i tyndtarmen, der nedbryder maden, ikke kan nedbryde dette molekyle, det går simpelthen videre og bliver til præbiotika for bakterierne i tyktarmen. Det betyder, at resistent stivelse ikke giver nogen direkte energi.

Resistent stivelse findes naturligt i fødevarer, men kan også laves hjemme i køkkenet. Du kan lave den ved at varme og derefter køle ned for eksempel kogte kartofler eller kogte ris. Det der så sker er, at bindingerne i maden omformes, så vores tyndtarm ikke kan nedbryde den, den bliver til resistent stivelse. Naturlig resistent stivelse findes i rå kartofler, grønne bananer, bønner, kartoffelmel.

Fordele: Resistent stivelse kan forbedre tarmfloraen markant. Det bidrager også til et mere stabilt blodsukker, styrker immunforsvaret og mindsker risikoen for tyktarmskræft. Og som prikken over i'et holder den resistente stivelse os mætte i lang tid, hvilket kan bidrage til vægttab.

Ulemper: En ulempe kan være forstoppelse / træghed i maven. Hvis du bliver hård i maven af ​​at spise resistent stivelse, kan det være, at du har en nedsat tarmflora (slået den ud med f.eks. antibiotika) eller at du er oven på en masse fibre. Generelt forårsager kostændringer ofte forstoppelse i starten, fordi du skal give din krop tid til at tilpasse sig, begynde at tilføje noget resistent stivelse til din kost regelmæssigt, og derefter skrue op, så din mave hænger ved det.

Bananmel

Bananmel er et spændende, og måske lidt usædvanligt, mel, der har en masse positive egenskaber. Bananmel laves af den grønne madbanan (nogle gange også kaldet den grønne kogebanan) og man tager madbananen lige før den er modnet. Det betyder, at du får et mel, der indeholder mindre fruktose (frugtsukker) og meget resistent stivelse (kan også kaldes RS2). Resistent stivelse er en form for præbiotika, som er "fødevarer" til de gode tarmbakterier i tyktarmen. De gode tarmbakterier dæmper betændelse i tarmen og virker styrkende på immunforsvaret. At dette mel også indeholder nogle mineraler i form af calcium, magnesium og jern gør ikke tingene værre. Et godt og spændende mel simpelthen. Og bananmel er naturligvis helt 100 % glutenfrit, hvilket betyder, at personer med en eller anden form for glutenintolerance, overfølsomhed eller allergi (cøliaki eller kornallergi) også kan bruge dette mel!

Hvad er bananmel?

Melet er lavet af det umodne fødenet (kogevæv). De skrælles, hakkes, tørres og males til et mel. Der skal cirka 8-10 kg bananmel til at få 1 kg bananmel. Konsistensen kan være lidt ligesom hvedemel. Nogle gange kan du endda se, høre om bananpulver. Dette kan være det samme som bananmel, men refererer normalt til et pulver lavet af den inderste kerne af stammen på banantræet. Bananpulver skal kunne bruges på samme måde, som det gjorde på fødenettet.

Oprindelse

Det grønne fødenet opstod i Afrika og Jamaica og blev historisk set brugt som et billigere alternativ til hvedemel. [1] Lidt sjovt, da det stadig bruges i dag som et alternativ til hvedemel, men nu måske primært for at få et glutenfrit mel. Det er nu almindeligt dyrket i Sydamerika, herunder lande som Peru, Ecuador og Colombia. Det er normalt fra disse lande, Sverige importerer melet.

Smag

Smagen af ​​bananmel er lidt sød med en mild tone af banan, men når den tilberedes i et wienerbrød eller i et fad, kan smagen gå hen imod en lidt "jordisk" tone.

Blodsukker

Selvom bananmel indeholder mange kulhydrater, har det en stor fordel i at forhindre en hurtig stigning i blodsukkeret og det er resistent stivelse. Dette, sammen med at de er høstet umodne, betyder, at de har en relativt lav andel af frugtsukker. Sammenligner man med traditionelle kerner (f.eks. hvedemel), reagerer blodsukkeret ved at stige ret kraftigt fra melbaserede produkter. På grund af at melet nedbrydes i kroppen og bliver til glukose som går ud i blodet og hæver insulinniveauet. Men bananmel, der indeholder en relativt høj andel af resistent stivelse (altså en form for præbiotisk fiber) giver i stedet en fladere blodsukkerkurve og man får ikke den samme insulinsekretion som ved f.eks. et wienerbrød indeholdende hvedemel. Man kan således sige, at den resistente stivelse i bananmelet kan regulere blodsukkeret og dermed også give en fordel til personer med f.eks. diabetes type 2. Det giver også en metabolisk fordel ved at være et præbiotisk, som gennem de gode bakterier i tyktarmen omdannes til nyttige fedtsyrer som smørsyre. Det er faktisk muligt at erstatte almindeligt hvedemel i opskrifter med bananmel, MEN når man udskifter et mel, der indeholder gluten.

Relaterede produkter

Bananmel ØKO 500g
-50% OFF
Price reduced from DKK 109,00 to DKK 54,50