Hirsemel har en meget let tekstur og ser næsten ud som hvedemel. Hirsemel har en tydelig sød smag og anvendes hovedsagelig til sødt brød og desserter, normalt i kombination med andet mel for at undgå, at bagværket smuldrer.
Hirsemel kombineres ofte med xanthangummi i glutenfri madlavning, eller sammen med et andet slags glutenfri bindemiddel. Hvis du ikke har et problem med gluten, kan hirsemel også kombineres med hvedemel. Et forhold på 3 dele hvedemel til 1 del hirsemel er et godt udgangspunkt. Mange bagere tilføjer hirsemel til deres bagværk og brød på grund af dets høje protein-, vitamin- og mineralindhold.
Hirsemel anvendes ofte i asiatisk og afrikansk madlavning, især i opskrifter på tynde brød. Det er også perfekt til desserter, men fordi det er glutenfrit, kræver det normalt tilsætning af xanthan eller guargummi, for at undgå at det smuldrer. Hirsemel har en fremragende ernæringsprofil, der gør det ideelt til mange veganske retter.
Hirse er en lille gruppe af korn, der dyrkes i store dele af verden til mad og foder. Hirse er naturligt fri for gluten. Ægte hirse og kolbehirse har været vigtige afgrøder siden den yngre stenalder i Kina. Der har været tegn på hirsedyrkning fra 7000-5000 år f.Kr. Selv 4000 år gamle nudler af hirse er fundet i Kina. Tusindvis af år gammel hirse er også fundet i Japan og Korea. Hirse blev dyrket i bronzealderen, også i Skandinavien.
Ingredienser: Stenmalet, økologisk og glutenfri hirsemel af fuldkorn (100%).
Oprindelsesland: Holland.
Opbevaring: Opbevares tørt og køligt.
Næringsindhold per 100 g:
Energi: 1456,0kJ/348 kcal
Fedt: 2,9 g
- heraf mættet fedt: 0,6 g
Kulhydrater: 68,6 g
- heraf sukkerarter: 0,6 g
Protein: 10,5 g
Salt: 0,1 g